Hoeveel is de boete bij ontbreken van het verplicht energielabel?

Wat als een pand zonder energielabel verkocht of verhuurd is?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de energielabels namens de overheid. Het is de verantwoordelijkheid van verkopers om een geldig energielabel te verstrekken aan de koper op het moment van verkoop en oplevering.

Particulieren krijgen bij het ontbreken van een geldig energielabel een boete van €450, terwijl bedrijven het dubbele – dus €900 – opgelegd krijgen.

Overigens is het ontbreken van een energielabel gemakkelijk te achterhalen door de overdrachtsgegevens van het Kadaster te vergelijken met de database met geldige energielabels.

Advertenties

De ILT handhaaft zelf bij het ontbreken van een geldig energielabel in (commerciële) advertenties voor verkoop en verhuur van een pand. Ze beoordelen meldingen van het adverteren zonder geldig energielabel per geval. Ook hier verschilt de boete tussen private- en rechtspersonen.

Verhuur

Ook een verhuurder moet elke nieuwe huurder een (digitaal) afschrift van een geldig energielabel geven. Eventueel kan een huurder het geregistreerd energielabel ook zelf online opzoeken.

Indien er geen geldig energielabel aanwezig blijkt te zijn en de eigenaar geen stappen onderneemt om er één te registreren voor het verhuurde, dan heeft de huurder de mogelijkheid om dit te melden bij de ILT. De inspectie kan in dat geval middels een last onder dwangsom de verhuurder verzoeken om alsnog binnen 4 weken een energielabel te laten registreren.

Geeft de verhuurder geen gehoor aan dit verzoek, dan zal een dwangsom volgen. De hoogte van het geldbedrag wordt per situatie vastgesteld, maar zal in alle gevallen hoger liggen dan de kosten voor het aanvragen van een energielabel.

Het energielabel is bedoeld om de energieprestatie van woningen en gebouwen inzichtelijk te maken voor kopers en huurders. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Het is dan ook van belang dat eigenaren tijdig een geldig energielabel verstrekken, zodat kopers en huurders hier rekening mee kunnen houden in hun beslissing.

Nationaal Energielabel gegarandeerd een officieel energielabel
Nationaal Energielabel logo
Nationaal Energielabel | Vergelijker

Energielabel check en bestel

Voordelen van Nationaal Energielabel
5/5

✔ De beste deal en snel het energielabel voor uw woning of bedrijfspand

✔ Vergelijk op prijs / levertijd en kies voor kwaliteit

✔  Alle lokale energielabel adviseurs van Nederland op één plek

Vergelijkbare vragen;

Wie krijgt een boete bij ontbreken energielabel?

Wat als je geen energielabel hebt bij verkoop of verhuur?

Wie controleren op een energielabel?

Waarom heeft een pand geen energielabel?

Wat kost het ontbreken van het verplichte energielabel?

Nationaal Energielabel logo

Niet-commerciële vergelijker voor Energielabels in Nederland

Nationaal Energielabel is ontstaan als forum op LinkedIn voor energieadviseurs. Inmiddels hebben zich meer dan 600 energieprestatie adviseurs aangesloten.

Een eerlijk vergelijk

In tegenstelling tot andere online aanbieders rekenen we géén commissie of andere vergoeding door bij opdracht. Nationaal Energielabel is daarmee een volledig gratis én de meest complete vergelijker op de markt.