Voor welke woningen en gebouwen is een energielabel verplicht?

Wanneer is een energielabel verplicht voor een gebouw?

Het is belangrijk om te weten dat een energielabel niet voor alle woningen en gebouwen verplicht is. Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering (in geval van nieuwbouw).

Er zijn maar enkele uitzonderingen. Zo is een energielabel bijvoorbeeld niet verplicht voor kerken, moskeeën en beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Ook voor vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m², zoals een tiny house, woonboot of woonwagen, is een energielabel niet nodig.

Daarnaast zijn er nog andere gebouwen waarvoor geen energielabel nodig is, zoals (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, fabriekshallen, bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn. Net als recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik. Tot slot is ook voor gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen – zeg maar verwarmen en/of koelen, zoals schuren of garages, is een energielabel niet nodig.

Overleg uw situatie met de energielabel deskundige.

Het overleggen van een energielabel kan dus verplicht zijn bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning of gebouw. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de regels en uitzonderingen voor het energielabel. Dus mocht u een energielabel nodig hebben, dan kan u deze aanvragen bij een van onze gecertificeerd energielabel adviseurs.

Nationaal Energielabel gegarandeerd een officieel energielabel
Nationaal Energielabel logo
Nationaal Energielabel | Vergelijker

Energielabel check en bestel

Voordelen van Nationaal Energielabel
5/5

✔ De beste deal en snel het energielabel voor uw woning of bedrijfspand

✔ Vergelijk op prijs / levertijd en kies voor kwaliteit

✔  Alle lokale energielabel adviseurs van Nederland op één plek

Vergelijkbare vragen;

Wanneer is een energielabel voor gebouwen verplicht?

Is het verplicht om een energielabel te hebben bij verhuur?

Welke uitzonderingen zijn er voor het energielabel?

Moet er bij nieuwbouw ook een energielabel worden gemaakt?

Is een energielabel altijd verplicht voor bedrijfspanden?

Nationaal Energielabel logo

Niet-commerciële vergelijker voor Energielabels in Nederland

Nationaal Energielabel is ontstaan als forum op LinkedIn voor energieadviseurs. Inmiddels hebben zich meer dan 600 energieprestatie adviseurs aangesloten.

Een eerlijk vergelijk

In tegenstelling tot andere online aanbieders rekenen we géén commissie of andere vergoeding door bij opdracht. Nationaal Energielabel is daarmee een volledig gratis én de meest complete vergelijker op de markt.